Comunicat de presă – Nevăzătorii și artele spectacolului

Nevăzătorii și artele spectacolului

 

Asociația Nevăzătorilor din România și filiala Prahova a organizației au plăcerea de a vă invita sâmbătă, 25 noiembrie 2023, începând cu ora 10.00, la Concursul Național „Nevăzătorii și artele spectacolului”, care va avea loc la Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiești (strada Anton Pann, nr. 5).

 

Această manifestare culturală inedită are caracter național, în cadrul acesteia participând anual persoane cu dizabilități vizuale din întreaga țară. La ediția din 2023, vor concura 50 de interpreți, care se vor întrece la două secțiuni principale: „Folclor și romante” şi „Artă dramatică”.

 

Dintre cele șapte arte, puține pot fi practicate sau urmărite de către deficienții de vedere. Muzica și teatrul se numără printre ele, ocupând un loc aparte, întrucât au, dincolo de dimensiunea estetică, o foarte importantă componentă socio-integrativă. Prin teatru și prin muzică, nevăzătorii au oportunitatea să-și exprime potențialul artistic și să contribuie astfel la schimbarea mentalității societății față de persoanele cu dizabilități.

 

Intrarea este liberă!

 

Evenimentul se află sub egida Programului Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024 și este organizat în parteneriat cu Filarmonica ,,Paul Constantinescu” din Ploiești, Teatrul ,,Toma Caragiu” din Ploiești, Fundația Județeană pentru Tineret Prahova și Asociația Euro Spirit, cu sprijinul financiar al Ministerului Muncii.

 

Program

9.30-10.00 – Sosirea concurenților și a publicului în sala de spectacol

10.00-13.00 – Muzică populară: interpretare vocală  și instrumentală

– taraf – 2 orchestre;

– grup vocal – 3 formații;

– interpretare vocală – 10 concurenți;

– instrumente cu clape – 4 concurenți;

– instrumente de suflat – 4 concurenți.

 

13.00-15.00 – Pauză

15.00-16.00 – Romanțe

– 10 concurenți.

 

16.00-17.30 – Artă dramatică

– scenete – 3 momente;

– monologuri – 4 concurenți.

 

17.30-18.00 – Recitaluri

Alexia Nemțeanu

Alexandru Voican

Ioan Man

 

Asociația Nevăzătorilor din România (ANR) este organizația nonguvernamentală reprezentativă la nivel național care apără și promovează interesele persoanelor cu deficiență de vedere. Prin cele 35 de filiale ale sale, Asociația cuprinde peste 35.000 de membri (persoane cu handicap vizual grav, accentuat și mediu) de pe întreg teritoriul țării.

Asociația Nevăzătorilor din România are statut de utilitate publică acordat de Guvernul României prin H.G. 1033/03.09.2008, fiind recunoscută ca organizație națională reprezentativă a nevăzătorilor atât de către autoritățile publice române, cât și de către organizațiile internaționale ale deficienților de vedere. Este membră a Uniunii Europene a Nevăzătorilor, a Uniunii Mondiale a Nevăzătorilor, a Consiliului Național al Dizabilității și, implicit, a Forumului European al Dizabilității.

De peste şase decenii, Asociația Nevăzătorilor din România oferă deficienților de vedere servicii și programe socio-profesionale, cultural-educaționale, de sport și timp liber.

 

Persoană de contact pentru mai multe detalii:

Vicepreședinte Asociația Nevăzătorilor din România

+40 767 801 803

 

 

24 noiembrie 2023

Nicoleta Iliescu – Coordonator PR și Comunicare FJT Prahova