Comunicat de presă- Consultări cu tinerii- Ploiești #LetsPLAY!

În aventura care înseamnă pregătirea candidaturii Ploieștiului pentru obținerea titlului de Capitala Tineretului din România în 2024, tinerii și-au pus amprenta asupra acestui proiect, creionând pe pancarde colorate atributele care îi caracterizează și motivează să aspire la un viitor cât mai bun pentru comunitatea noastră. Totodată, aceștia și-au notat cele mai inovative idei și au dezbătut o serie largă de subiecte de interes pentru Ploiești.

În acest context, ieri,  22 august 2022, la Centrul pentru Tineret din subordinea Casei de Cultură „Ion Luca Caragiale” a Municipiului Ploiești, a avut loc sesiunea de Consultări cu tinerii- Ploiești #LetsPLAY!

„Ploiești, Let’s PLAY!” (Partnership. Lifelong-Learning. Advocacy. YOUth) este conceptul programului de candidatură. Prin acest concept dorim să avem o abordare complexă, dar adaptată și atrăgătoare pentru tineri, asupra conceptelor care au dat naștere acronimului PLAY. Cele 4 direcții de acțiune ale programului  sunt CREAREA CONTEXTULUI UNEI STĂRI DE BINE, ACȚIUNEA TINERILOR ÎN COMUNITATE, CONSOLIDAREA ECOSISTEMULUI DE TINERET și CREAREA DE PERSPECTIVE PENTRU TINERI.

Scopul acestei consultări a fost acela de a colecta opiniile tinerilor ploieșteni (14-35 ani) interesați în a contribui cu idei de activități care să fie cuprinse în planul candidaturii Municipiului Ploiești pentru obținerea titlului de Capitala Tineretului din România în anul 2024.

Conceptul propus de noi va fi transpus în activități pragmatice care să ducă la îndeplinirea celor 11 obiective europene pentru tineret, abordând 6 domenii de interes:

  1. ANTREPRENORIAT & DIGITAL
  2. CULTURĂ
  3. EDUCAȚIE ȘI MOBILITATE EUROPEANĂ
  4. SĂNĂTATE, BUNĂSTARE ȘI SPORT
  5. SOCIAL-OCUPAREA FORȚEI DE MUNCĂ ȘI INCLUZIUNE
  6. VERDE-MEDIU

Metoda folosită pentru desfășurarea acestei activități a fost de tip cafenea publică (dialog activ, schimb de informaţii şi găsire de soluţii creative de acţiune). În general, cafeneaua publică se foloseşte atunci când dorim să supunem unei dezbateri relaxante un anume subiect, permiţând totodată o interacţiune mare şi relaţii apropiate între participanţi. Este şi o metodă foarte bună de consultare şi participare la luarea deciziilor. Pe acest fond, participanții au fost împărțiți pe grupe de câte 3-5 persone, iar fiecare grupă a dezbatut, pe rând, timp de 20-30 de minute, fiecare dintre cele 6 domenii de interes.

În a doua jumătate a zilei, echipa Ploiești-Capitala Tineretului 2024, s-a reunit pentru a pune cap la cap ideile inovative dezbatute de tinerii voluntari, făcând posibilă implementarea acestora în programul de candidatură.

Activitatea a fost un real succes, desfășurându-se într-o atmosferă plină de optimism, entuziasm, idei deschise către un mediu prosper, tinerii participanți dând dovadă de creativitate, spirit de echipă și implicare!

Un lucru foarte important de menționat este că la activitățile desfășurate de echipa noastră sunt așteptați toți tinerii dornici să afle mai multe detalii despre candidatura Municipiului Ploiești pentru obținerea titlului de Capitala Tineretului din România pentru anul 2024, dar și cei care vor să se alăture echipei noastre.

23 august 2022