COMUNICAT DE PRESĂ – CCPT Ploiești 15 ianuarie 2024

CONSILIUL CONSULTATIV PE PROBLEME DE TINERET

DE PE LÂNGĂ CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI PLOIEȘTI

(CCPT Ploiești)

 

 

În anul 2024, Ploiești este Capitala Tineretului din România, iar unul dintre obiectivele programului Ploiești #LetsPLAY Capitala Tineretului din România 2024 este realizarea și adoptarea de către Primăria Ploiești  a Strategiei de Tineret a Municipiului Ploiești 2024-2030.

 

Pe data de 15 ianuarie 2024, a avut loc în Sala de Ședințe a Primăriei Municipiului Ploiești, prima ședință a CONSILIULUI CONSULTATIV PE PROBLEME DE TINERET DE PE LÂNGĂ CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI PLOIEȘTI, cu tematica Strategia de Tineret a Municipiului Ploiești 2024-2030.

 

Sedința a fost inițiată de către Fundația Județeană pentru Tineret Prahova și Primăria Municipiului Ploiești, sub egida programului Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024.

 

La întâlnire au fost prezenți 38 de participanți, dintre care:

 

Întâlnirea a continuat cu prezentarea lui Andrei Popescu, formator AN și expert în politici de tineret, despre Ecosistemul de Tineret și componentele acestuia: viziune, infrastructură, finanțare, resurse umane, structuri, activitate (și alte sectoare care pot influența ecosistemul de tineret).

 

Strategia de tineret este un document  complex de politică publică, iar, pentru realizarea acesteia, ne-am propus să aflăm părerea tuturor factorilor implicați: tineri ploieșteni, reprezentanți ai ONG-urilor, reprezentanți ai instituțiilor, experți din domeniul tineretului/ politici publice sau oricare alte persoane direct interesate de domeniul tineretului.

 

Conform studiului realizat de Direcția Județeană de Statistică Prahova, la data de 1 iulie 2023, în Municipiul Ploiești s-a înregistrat un număr de 46638 de tineri, cu vârste cuprinse între 14-35 de ani, dintre care 23053 de sex masculin și 23585 feminin. Numărul s-a constatat a fi în scădere față de datele din 2022, în care Municipiul Ploiești avea un număr aproximativ de 55000 de tineri.

 

Activitatea s-a desfășurat sub formatul cafenelei publice, astfel încât toți participanții au contribuit cu idei pentru fiecare componentă a ecosistemului de tineret. Am realizat 6 grupuri de lucru pentru analiza SWOT a fiecare componentă implicată în ecosistemul de tineret.

 

Ședința s-a încheiat cu stabilirea următoarei întâlniri, data propusă fiind 5 februarie 2024, ora 13:30, și stabilirea temei de lucru pentru următoarea întâlnire CCPT, și anume, o diagnoză/ mapare a situației ecosistemului de tineret ploieștean din ultimii 5 ani, realizată de ONG-uri și instituții.

 

 

15 ianuarie 2024

Nicoleta ILIESCU – Coordonator PR și Comunicare Fundația Județeană pentru Tineret Prahova