Municipiul Ploiești a câștigat titlul de

Capitala Tineretului din România în 2024

la Summitul Tinerilor 7.0 RĂDĂCINI,
desfășurat în perioada 15-17 septembrie la Cluj-Napoca!

Ploiești - Capitala Tineretului din România 2024 este despre tineri, despre câte proiecte putem realiza pentru comunitate dacă ascultăm nevoile tinerilor și despre a construi împreună pentru generațiile viitoare!

Ploiești #letsplay

Partnership. Lifelong - Learning. Advocacy. YOUth

Prin acest concept dorim să avem o abordare complexă, dar adaptată și atrăgătoare pentru tineri, asupra conceptelor care au dat naștere acronimului PLAY. Ne dorim o societate bazată pe parteneriat și colaborare, care este dispusă să învețe pe tot parcursul vieții, și în mod specific, credem că este necesar să creăm un context în care tinerii pot învăța să fie activi în comunitate și să descopere voluntariatul și să beneficieze de oportunități de dezvoltare.

YOUth –Tinerii trebuie să fie în centrul atenției.
Ei sunt motorul și sursa de inspirație a fiecărei generații și doar împreună cu ei putem să creăm societatea pe care ne-o dorim.
Prioritățile programului #Let`sPLAY sunt structurate pe 4 direcții de acțiune:

Crearea contextului unei stări de bine

Acțiunea tinerilor în comunitate

Consolidarea ecosistemul de tineret

Crearea de perspective pentru tineri

Conceptul programului propus are și o parte ludică prin însuși îndemnul „Let`s PLAY” și poate fi folosit în metode nonformale. Conceptul propus poate fi ușor transpus în activități pragmatice care să ducă la îndeplinirea celor 11 obiective europene pentru tineret, abordând 6 arii de interes: 

Antreprenoriat & digital

Cultură

Educație și mobilitate europeană

Sănătate, bunăstare și sport

Social - ocuparea forței de muncă și incluziune

Verde - protejarea mediului

Tinerii sunt prezentul și viitorul, iar viitorul se scrie astăzi, de aceea, lucrăm constant la crearea unui ecosistem viabil de/ pentru tineret, care să creeze o stare de bine generală și astfel tinerii să fie cei care însuflețesc orașul, cei care îi dau culoare și energie.

Proiecte deja stabilite:

Campionatul Mondial de Șah în Școală

Conferința Tinerilor Întreprinzători din România

Selecția Națională EYP – European Youth Parliament

Semimaratonul Ploiești – 24 km (21km + 3km cross)

Plantarea de 2024 de copaci

Centru de Tineret

Spații urbane pentru tineri

Strategia de Tineret a Municipiului Ploiești

Consiliere și orientare în carieră

Hub pentru tineri

Printr-un efort concentrat, în anul 2024, ne propunem ca toate evenimentele care vor avea loc în Municipiul Ploiești să intre sub egida Ploiești Capitala Tineretului din România. Astfel, toate instituțiile subordonate Primăriei, vor introduce componenta de/pentru tineret în toate activitățile/ proiectele/programele pe care le desfășoară și care permit acest lucru. De asemenea, toate organizațiile de/pentru tineret vor desfășura activitățile/proiectele sub aceiași egidă, ca o modalitate asumată de susținere a programului.

Propuneri de evenimente pentru anul 2024: